Spôsoby prípravy kávy

Ultimátny sprievodca svetom kávy

Patríte k milovníkom kávy? Tak toto všetko ste o nej možno ani netušili.

 Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete, pričom jej história a kultúra sú rovnako bohaté ako jej chuť. Ide o životobudič, ktorý si denne vychutnajú miliardy ľudí po celom svete. Prináša nám energiu, chuť do života a prebudí nás, keď to potrebujeme. Mnohí z nás si neuvedomujú, koľko toho o káve ani len netušia.

priprava-kavy

 

 

 

ziad77_cup_of_coffe_and_coffee_beans_around_it_3d_render_8k_hig_2f2327e9-33e8-47a8-bba9-fdf9822c1610

  1. Množstvo vody:

    • Espresso: Espresso je koncentrovaná káva, ktorá sa pripravuje krátkym a rýchlym procesom extrakcie. Pri príprave espressa sa použije malé množstvo vody (obyčajne približne 30 až 50 ml) a prechádza cez zrnkovú kávu za krátky čas (približne 25 až 30 sekúnd).
    • Lungo: Lungo, čo v taliančine znamená "dlhý," sa pripravuje dlhším procesom extrakcie a väčším množstvom vody. Pri príprave lunga sa použije viac vody (obyčajne približne 60 až 120 ml) a proces extrakcie trvá dlhší čas (približne 45 až 60 sekúnd).
  2. Chuť a sila:

    • Espresso: Espresso má silnú a koncentrovanú chuť. Je známe pre svoju intenzitu, hladkú textúru a výrazné arómy. Espresso je obľúbené pre svoju bohatú a krémovú konzistenciu.
    • Lungo: Lungo má mierne slabšiu chuť v porovnaní s espressom, pretože sa do neho pridáva viac vody. Je viac vodný a môže byť menej intenzívny, ale stále zachováva niektoré arómy z kávových zŕn.
  3. Príprava nápojov:

    • Espresso: Espresso sa často používa ako základ pre mnoho iných kávových nápojov, ako sú cappuccino, latte, americano a viac. Jeho koncentrovaná chuť a bohatá pena sú dôležité pre tieto mixované nápoje.
    • Lungo: Lungo je obľúbený pre tých, ktorí preferujú dlhší a slabší nápoj, ale stále chcú zažiť arómy kávy.

V tejto rubrike vám chceme priblížiť jednotlivé spôsoby prípravy kávy. Veríme, že sa inšpirujete.

hariel_ultra-modern_red_and_cream_colored_coffe_machine_with_co_0d87258f-aea6-4368-a008-4b6ebf61b467

Rozdiely medzi pákovým a automatickým domácim kávovarom môžu mať vplyv na spôsob prípravy kávy, úroveň kontroly, čas a zložitosť prípravy a konečnú chuť a kvalitu kávy. Tu sú niektoré z hlavných rozdielov medzi nimi:

  1. Spôsob prípravy:

    • Pákový kávovar: Pákový kávovar umožňuje manuálnu kontrolu nad procesom prípravy. Používateľ riadi množstvo vody, tlak a dobu extrakcie ručne. Týmto spôsobom môžete prispôsobiť svoju kávu podľa svojich preferencií, ale vyžaduje to viac skúseností a tréningu.
    • Automatický kávovar: Automatický kávovar je nápadne jednoduchší na používanie. Stačí pridať kávové zrno a vodu, a stroj sa postará o zvyšok. Tlak, teplota a doba prípravy sú prednastavené a väčšinou nie sú nastaviteľné.
  2. Úroveň kontroly:

    • Pákový kávovar: Ponúka väčšiu kontrolu nad procesom prípravy. Môžete meniť množstvo kávy, mletie, tlak a dobu extrakcie, aby ste dosiahli ideálnu chuť a silu kávy. Je to obľúbené medzi nadšencami kávy.
    • Automatický kávovar: Má obmedzenú kontrolu. Aj keď niektoré automatické kávovary majú možnosť meniť niektoré parametre, nie je to tak flexibilné ako u pákového kávovaru.
  3. Čas a zložitosť:

    • Pákový kávovar: Vyžaduje viac času a tréningu na dosiahnutie dokonalých výsledkov. Príprava kávy na pákovom kávovare môže byť pomalšia a náročnejšia.
    • Automatický kávovar: Je rýchlejší a jednoduchší na používanie. Stačí stlačiť tlačidlo a káva je hotová.
  4. Chuť a kvalita:

    • Pákový kávovar: Pri správnej obsluhe môže pákový kávovar produkovať vyššiu kvalitu kávy s bohatšou chutou a kvalitou peny.
    • Automatický kávovar: Výsledná chuť kávy môže byť konzistentná, ale nemusí byť tak vyvážená a bohatá ako káva pripravená na pákovom kávovare.

Celkovo povedané, voľba medzi pákovým a automatickým kávovarom závisí na vašich preferenciách a úrovni záujmu o kávu. Ak máte radi kontrolu nad každým aspektom prípravy kávy a ste ochotní investovať čas do tréningu, pákový kávovar môže byť pre vás ideálny. Ak preferujete jednoduchší a rýchlejší proces, automatický kávovar môže byť lepšou voľbou.

Koľko kofeínu obsahuje káva?

Priemerné hodnoty:

Espresso (30 ml) – 40 mg
Káva z french pressu (200 ml) – 80 až 130 mg
Filtrovaná káva (200 ml) – 115 až 175 mg
Turecká káva (200 ml) – 160 až 240 mg
Instantná káva (240 ml) – 27 až 173 mg
Latté (240 ml) – 63 až 175 mg
Cappuccino (180 ml) – 24 až 66 mg

Koľko kofeínu obsahujú iné nápoje a výrobky?

Čierny čaj (240 ml) – 14 až 70 mg
Zelený čaj (240 ml) – 32 až 60 mg
Horúca čokoláda alebo kakao (180 ml) – 9 mg
Kofola (330 ml) – 50 mg
Coca-cola (330 ml) – 33 mg
Coca-Cola light (330 ml) – 44 mg
Red Bull (250 ml) – 79 mg
Tabuľka čokolády (50g) – 9 mg
Tabuľka tmavej čokolády (50g) – 31 mg.

 

 bean1